Webinars

Webinarserie AI in het onderwijs

Welkom op de deelnemerspagina voor de webinarreeks ‘AI Voor Docenten’. Hier vind je alle informatie omtrent de webinarreeks en extra exclusieve content.

Introductie generatieve AI

Onderwijsontwerp

Webinars

Webinar 1: Gepersonaliseerde Chatbots

In deze webinar gingen we in op gepersonaliseerde chatbots. Deze ‘GPTs’ zijn relatief eenvoudig te maken en kunnen een krachtig hulpmiddel zijn in het onderwijs omdat ze deelbaar zijn met iedereen.

Bekijk webinar

Webinar 2: Toetsing en Validiteit

In deze webinar gingen we in op de impact van AI op toetsing en de validiteit daarvan. Er is een onderwijskundige basis gelegd op basis waarvan toetsing AI proof kan worden gemaakt.

Bekijk webinar

EXTRA: Showcase gepersonaliseerde chatbots

In deze (facultatieve) webinar kregen jullie een podium om jullie GPTs te tonen, gingen we elkaar inspireren en hadden we het over tips&tricks bij het maken van GPTs voor het onderwijs.

Bekijk webinar

Webinar 3: AI als persoonlijke assistent voor docenten

In deze webinar hadden we het over efficiënter werken met AI-tools in voorbereiding en nakijkwerk, praktische workflows voor lesvoorbereiding en feedback en over tips voor veilig en effectief gebruik van AI in je werk.

Bekijk webinar

Webinar 4: Kritische vragen over AI

In webinar 4 gingen we in op alle kritische vragen rondom AI. We bespraken de thema’s: 1) Bias en censuur; 2) Misinformatie; 3) Afhankelijkheid; 4) Duurzaamheid; 5) Wetgeving / privacy / auteursrechten; 6 )Gelijkheid.

Bekijk webinar

Webinar 5: Leren met AI (deel 1)

In webinar 5 gingen we in op 4 van de 7 rollen die AI kan vervullen in ons onderwijs: Tutor, Socrates, Proces begeleider en Simulator. Het was een sessie waarin we veel praktijkervaringen deelden en demonstraties gaven.

Bekijk webinar

Webinar 6: Leren met AI (deel 2)

In deze sessie stonden de andere rollen van AI in het leerproces centraal, met een focus op mentor en coach. We hadden het over zelfregulerend leren, en hoe AI daarin een rol kan spelen.

Bekijk webinar

Webinar 7: AI inzetten als tool

In webinar 7 hebben we besproken hoe AI ingezet kan worden als tool. We hebben allerlei voorbeelden uit de praktijk besproken hoe o.a. onze studenten het nu al (kunnen) inzetten.

Bekijk webinar

Webinar 8: Educatieve apps bouwen met AI

Vibe coden is hot want het wordt steeds simpeler om krahtige apps te maken. In de webinar gingen we praktisch aan de slag en gingen we in op depedagogisch en didactisch onderbouwing.

Bekijk webinar

Webinar 9: Adoptie van AI in je onderwijsorganisatie

Om AI verantwoord te kunnen integreren in je onderwijsorganisatie is het van belang grip te hebben op alle belangrijke aspecten die hierbij komen kijken. We hebben handvatten voor gestructureerde en verantwoorde adoptie aangereikt.

Bekijk webinar

Exclusive GPTs

Hier delen we GPTs met onze webinardeelnemers. Heb je zelf een GPT gebouwd die je wilt delen? Stuur het naar tomnaberink@hotmail.com incl. titel, omschrijving en link!

ReflectieBOT

Stelt reflectieve vragen na een taak.

Ga naar de GPT
PlannerBOT

Helpt bij studieplanning.

Ga naar de GPT
Dagboekanalyse leren leren

Deze GPT helpt je met het analyseren van jouw eigen optimale leerstrategie. Je voert een dagboek in over hoe jij de afgelopen periode hebt geleerd en de GPT gaat daarover met jou reflecteren.

Ga naar de GPT
STARR hulp

Helpt je stapsgewijs door je reflectie met de STARR methode.

Ga naar de GPT
Socratische gesprekspartner

Deze GPT gaat samen met jou over jouw tekst in gesprek. Je gaat samen ontdekken waar redeneringen en aannames aangescherpt kunnen worden.

Ga naar de GPT
Marit Misconcept

Ik reik ideeën voor activerende werkvormen aan, die docenten kunnen inzetten in hun lessen om misconcepten bij lerenden in beeld te krijgen/ te verhelpen. Deze GPT is bedoeld voor docenten in het vo en studenten aan de lerarenopleiding om misconcepten binnen een bepaald thema te genereren en vanuit daar de dialoog met elkaar te voeren/ conceptcartoons te maken.

Ga naar de GPT
Intervisie via de incidentmethode

Deze GPT gaat voor jullie het proces begeleiden van intervisie via de incidentmethode. Jullie leveren de input en worden begeleid door de GPT bij iedere stap.

Ga naar de GPT
Feedbackvraag Specialist

Ik leer je hoe je jouw feedbackvragen kunt aanscherpen met behulp van de methodieken: POWER, CLOSER, SPARR of SUPER. Ook deze is bedoeld voor onze studenten en de praktijk heeft al uitgewezen dat ik nu veel gerichter feedback kan geven, omdat studenten gerichtere feedbackvragen stellen

Ga naar de GPT
Werkvormenbouwer CSD

Deze tool helpt docenten om activerende werkvormen te vinden en te genereren die aansluiten bij modules en leersituaties. Dit gebeurt op basis van input zoals leerdoel, groepsgrootte en tijdsduur.  Deze gtp is gevoed met het kwalificatiedossier CSD en verschillende werkvormen die we eerder opgehaald hebben op een studiedag en andere voorbeelden van effectieve activerende werkvormen.

Ga naar de GPT
GPT MC Toetsvragen

Deze tool helpt docenten bij het ontwikkelen van hoogwaardige multiple choice toetsvragen die aansluiten bij de leerdoelen van hun vakgebied. De GPT kan de ingevoerde leerstof en leerdoelen analyseren om vervolgens gevarieerde MC-vragen te genereren met verschillende moeilijkheidsgraden. Naast de vragen worden ook onderbouwingen voor de juiste antwoorden en relevante afleiders aangeboden. Deze tool is geschikt voor docenten in zowel het mbo, hbo als universitair onderwijs die efficiënt kwalitatieve toetsvragen willen ontwikkelen die kritisch denken en diepgaand begrip bij studenten toetsen.

Ga naar de GPT
GPT Energizer generator

Deze tool biedt docenten een uitgebreide collectie van energizers die direct inzetbaar zijn tijdens lessen en trainingen. Op basis van specifieke parameters zoals groepsgrootte, beschikbare tijd, fysieke ruimte en leerdoelen genereert deze GPT passende activerende werkvormen om de energie en betrokkenheid in de klas te verhogen. De energizers variëren van korte breinbrekers en bewegingsoefeningen tot samenwerkingsactiviteiten en creatieve denkopdrachten. Deze GPT is bedoeld voor onderwijsprofessionals in alle onderwijsniveaus die hun lessen willen verrijken met effectieve, doelgerichte energizers die zowel de groepsdynamiek versterken als een positieve leeromgeving bevorderen.

Ga naar de GPT
GPT feedback assistent

Deze tool ondersteunt docenten en studenten bij het geven en ontvangen van effectieve feedback. De GPT analyseert ingeleverde teksten, opdrachten of presentaties en genereert gestructureerde, constructieve feedback die zowel sterke punten benadrukt als verbeterpunten aangeeft. Gebruikers kunnen specifieke rubrieken of beoordelingscriteria invoeren waarop de feedback wordt afgestemd. De feedback assistent biedt concrete suggesties voor verbetering en formuleert deze op een motiverende en leerzame manier. Deze GPT is ideaal voor onderwijsprofessionals die consistente feedbackprocessen willen implementeren en voor studenten die willen leren hoe ze effectieve peer-feedback kunnen geven, wat bijdraagt aan een positieve feedbackcultuur binnen de onderwijsinstelling.

Ga naar de GPT
Lesvoorbereiding naar formatief handelen omzetten

Deze tool helpt docenten om bestaande lesvoorbereidingen te transformeren naar lessen waarin formatief handelen centraal staat. De GPT analyseert de ingevoerde lesvoorbereiding en voegt concrete elementen van formatief evalueren toe, zoals leerdoelverheldering, effectieve vragen, succescriteria, feedback en activerende werkvormen. Het resultaat is een gestructureerde lesopzet waarin formatieve assessment naadloos is geïntegreerd in het leerproces. Deze GPT is ontwikkeld voor docenten in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs die hun didactisch repertoire willen verrijken met formatieve praktijken, zonder hun bestaande lesmateriaal volledig te hoeven herzien. Hiermee worden lessen meer gericht op het zichtbaar maken van het leerproces en het bevorderen van eigenaarschap bij leerlingen.

Ga naar de GPT
Socratische dialoog

Deze GPT gaat een dialoog met je aan over wat een dialoog is. Ontdek de specifieke kernmerken van een dialoog en wat bv het verschil is met een discussie.

Ga naar de GPT
No votes yet.
Please wait...

Let's connect

Heb je vragen of opmerkingen? Wil je meer weten over wat we doen?
Neem dan gerust contact met ons op – we horen graag van je.

© 2025 AI voor Docenten

Powered by Envolutions